e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

S&P: «Θα χρειαστούν χρόνια να επιστρέψετε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς»

Απογοητευτικός και παράλληλα αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας εμφανίστηκε ο υπεύθυνος αναλυτής της Standard & Poor's για την Ελλάδα, Moritz Kraemer.Ο κ. Kraemer μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνέδριο με θέμα «Ελλάδα και Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης: Μύθοι και Αλήθειες» υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μπει σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς αλλά θεώρησε την κρίση ως ευκαιρία για να αλλάξει οριστικά ο τρόπος λειτουργίας του κράτους.


Ο αναλυτής της S&P έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης τονίζοντας ότι ο ρόλος τους «δεν είναι η σύσταση αγορά, πώλησης ή διακράτησης ομολόγων» αλλά είναι μία «πρόβλεψη-εκτίμηση για το αν θα πληρωθούν ή όχι κάποιοι τίτλοι, αν δηλαδή θα λάβει ο επενδυτής τα χρήματα στην ώρα τους».

Συνεχίζοντας ο καλεσμένος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «κόπωση προσαρμογής» αναγνωρίζοντας ωστόσο τις σοβαρές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις του συνταξιοδοτικού και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των «φορτηγατζήδων».

Σχετικά με τη βαθμολόγηση αλλά και τις τρεις υποβαθμίσεις, ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες. Το 2004, τα κύρια κριτήρια ήταν η αδιαφάνεια του πολιτικού συστήματος, τα δημογραφικά στοιχεία και το ασφαλιστικό σύστημα.

Τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα πέρασε σε ΒΒ+ λόγω των δημοσιονομικών προοπτικών, της δομής του χρέους και της νομισματικής ευελιξίας. Με δεδομένο ότι οι επιδόσεις του προγράμματος προσαρμογής είναι απόλυτα απογοητευτικές και φυσικά η πορεία του χρέους, θεωρείται πλέον απόλυτα δικαιολογημένη η σημερινή βαθμολόγηση της Ελλάδας. Σημείωσε δε, ότι από τις χώρες με βαθμολογία CCC, η Ουκρανία απέφυγε την πτώχευση και δεν πιστεύει ότι θα την αποφύγει η Ελλάδα με την παρούσα εικόνα. Εξάλλου, επεσήμανε ότι για τις εταιρίες αξιολόγησης, η «αθέτηση» των όρων δανειοδότησης, και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται το φημολογούμενο «reprofiling» (αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση αποπληρωμής) του ελληνικού χρέους, εκλαμβάνεται ως χρεοκοπία.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, οι «παράγοντες μιλάνε πολύ». Οι εταιρίες αξιολόγησης δεν μπορούν να αγνοήσουν ιδιωτικές συζητήσεις σε συνέδρια, κοκτέιλ ή στον τύπο αξιωματούχων και τις εντάσσουν στο φάκελο εκτιμήσεων για την κάθε χώρα.

Τέλος ο κ. Kraemer εξήγησε ότι οι Οίκοι πληρώνονται από τους πελάτες τους – επενδυτές για τις εκτιμήσεις και τις αξιολογήσεις και ότι δεν πρόκειται για κάποιο αμερικάνικο show όπως πολλοί υποστηρίζουν. Πρόκειται για μια επιτροπή από έγκριτους οικονομολόγους, στη πλειοψηφία τους Ευρωπαίους.
dealnews.gr