e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Για υποβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank προειδοποεί η Moody's

Υπό πίεση η αξιολόγηση των τραπεζών


Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση ανακοίνωσε ότι θέτει η Moody's τις καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση είναι οι καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG CB II. Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση είναι η αξιολόγηση «Baa3».

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, αφορά σε καλυμμένες ομολογίες στο πλαίσιο του προγράμματος Αlpha Direct Issuance CB. Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση είναι η αξιολόγηση «Baa3».

«Εάν η αξιολόγηση των τραπεζών βρίσκεται υπό πίεση, τότε διαθέτουν περιορισμένη ικανότητα αναφορικά με τη σταθεροποίηση της αξιολόγησης των καλυμμένων ομολογιών», επισημαίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.


«Πιθανή υποβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών, στον απόηχο της μεγάλης έκθεσής τους σε κρατικό χρέος, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε υποβάθμιση κατά αρκετές βαθμίδες της αξιολόγησης των προγραμμάτων καλυμμένων ομολογιών που εκδίδουν», προσθέτει.

Οι καλυμμένες ομολογίες (covered bonds) είναι ομολογιακοί τίτλοι, οι οποίοι παρέχουν στους επενδυτές μία πρόσθετη εξασφάλιση επί ενός σαφώς διαχωρισμένου, από τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος, χαρτοφυλακίου υψηλής ποιότητας απαιτήσεων.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτελεί το κάλυμμα της έκδοσης, απαρτίζεται κυρίως από ενυπόθηκα δάνεια και κρατικά ομόλογα.
ta nea