Οι κυβερνητικές αποφάσεις
Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, και πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011, περιλαμβάνονται στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.
Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο στόχος είναι να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα έως το 2015.
Με τον τρόπο αυτό το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά επιπλέον 20% του ΑΕΠ έως το 2015 και να καταστεί έτσι πιο βιώσιμο.
Τα έσοδα για το δημόσιο από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας αναμένονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013.
Αυτά κατανέμονται από 2 έως 4 δισ. το 2011, 5,5 έως 7 δισ. το 2012 και 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ το 2013.
Αυτό σημαίνει μείωση του χρέους κατά περίπου 6% του ΑΕΠ ή μια ελάφρυνση των δαπανών τόκων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Στο τομέα της ενέργειας, προβλέπεται εντός του 2011 η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Το 2011 θα προχωρήσει και τη πλήρης πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου, το 2012, έως το 34% από 51% σήμερα, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο και το μάνατζμεντ.
Στις τηλεπικοινωνίες, αποφασίστηκε η μείωση της συμμετοχής στον ΟΤΕ εντός του 2011, η επέκταση εφέτος των αδειών κινητής τηλεφωνίας και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή το 2012 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για παροχή καθολικής υπηρεσίας με σύγχρονους όρους σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, το δημόσιο θα πωλήσει τη συμμετοχή του στα καζίνο της χώρας, ενώ προχωρεί στη ρύθμιση και την παραχώρηση νέων αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Για τον ΟΠΑΠ, αποφασίστηκε η χρονική επέκταση των δικαιωμάτων του, και ταυτόχρονα η συμμετοχή του με άδειες στο ηλεκτρονικό στοίχημα στο Διαδίκτυο και στα νέα τυχερά παιχνίδια.
Μέσα στο 2011 θα μετοχοποιηθούν τα κρατικά λαχεία.
Το 2012 ξεκινά η πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το δημόσιο. Άμεσα προχωράει η αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και η διαδικασία αποκρατικοποίησής του προγραμματίζεται για το 2012.
Για τις υποδομές ύδρευσης τονίζεται ότι θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά επειδή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να εκσυγχρονιστούν και να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Για τις τράπεζες, επισημαίνεται είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των τραπεζών στις οποίες το δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή.
Η Αγροτική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Στο τέλος αυτής της πορείας, αναφέρεται, η συμμετοχή του δημοσίου θα μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα, κρατώντας όμως τον δημόσιο έλεγχο.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται στο εμπορικό κομμάτι και στις παρακαταθήκες που διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους για να στηρίξουν τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Το 2012 το δημόσιο θα προχωρήσει στην πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει ένα σημαντικό μέρος του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με τον ιδιαίτερο ρόλο του και έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που να του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.
Ακίνητη περιουσία
Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων.
Η αξιοποίηση παρόμοιων χρηματοοικονομικών εργαλείων με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και η προώθηση τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες μπορούν να αποκομίσουν άμεσα σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.
Θεσμοθετείται ο θεσμός της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης, νομοθετούνται οι όροι αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας και δίνονται όροι δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από τη μεθοδολογία fast track.
Παράλληλα, προχωρά άμεσα η αξιοποίηση συγκεκριμένων ώριμων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
ta nea