e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Το φιλανθρωπικό έργο της Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο και δράση ανέπτυξε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ από τα μεσα της δεκαετίας του '80. Αιτία για την κινητοποιήση της ήταν το σοκ που έπαθε όταν το 1985 πληροφορήθηκε πως ο συμπρωταγωνιστής της στο κοινωνικό μελόδραμα «Ο γίγας» (του 1956) Ροκ Χάτσον είχε AIDS (υπήρξε το πρώτο «διάσημο» θύμα του ΑΙDS, αλλά και ο πρώτος σταρ που παραδέχθηκε δημόσια ότι πάσχει από την ασθένεια). Αμέσως διοργάνωσε την εκδήλωση «A Commitment to Life" προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις έρευνες κατα του AIDS. Στο φιλανθρωπικό γκαλά στο οποίο παραβρέθηκαν η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μπέτι Φόρντ, ο Μπάρτ Λάνκαστερ, η Σίρλει Μακ Λέην, ο Σάμι Ντέιβις τζούνιορ, ο Μπάρτ Ρέινολντς και άλλοι πολλοί διάσημοι συγκεντρώθηκε τελικά πάνω από 1,3 εκατ, δολάρια (σημερινά 919.000 ευρώ).


Εκείνη τη χρονιά και με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Χάτσον δημιουργησε μαζί με τους γιατρούς- ερευνητες Ματίλντ Κριμ και Μάικλ Γκότλιεμπ το φιλανθρωπικό ερευνητικό ιατρικό οργανισμό «American Foundation For AIDS Research» (AMFAR).


Ως τις μέρες μας το ίδρυμα- «πνευματικό παιδί» της Τέιλορ έχει επενδύσει τουλάχιστον 325 εκατ. δολάρια (229,7 εκατ. ευρώ) στηρίζοντας το ερευνητικό έργο περισσότερων από 2.000 ερευνητικών ομάδων παγκοσμίως στον αγώνα κατα του AIDS.

Παράλληλα το ίδρυμα της Τέιλορ ανέπτυξε το «TREAT Asia program» (Therapeutics Research, Education, and AIDS Training in Asia) ένα συνδυαστικό πρόγραμμα ερευνών για θεραπείες και ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το AIDS στην Ασία μέσα απο κλινικές και νοσοκομεία_ αναμεσά τους και 22 νοσηλευτικά ιδρύματα για παιδιά_ με τη συνδρομή των κατα τόπους κοινωνιών μέσα από εθελοντικές δράσεις.

Για τους σκοπούς του AMFAR πραγματοποιούσε κάθε χρόνο φιλανθρωπικές βραδιές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ανάμεσα τους και τα «Cinema Against AIDS» που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Κάννες στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ, τα ετήσια γκαλά σε Νέα Υόρκη και Σάν Φρανσίσκο, το «Two x Two for Aids and Art» στο Ντάλας, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε Ντουμπάι και Τορόντο.

Κάθε Μάιο ήταν παρούσα στην εκδήλωση στις Κάννες μέχρι το 2004. Προβλήματα υγείας την ανάγκασαν να αποσυρθεί και στο γκαλά του 2005 την διαδέχθηκαν οι Σάρον Στόουν και Λάιζα Μινέλι.

Στην «σταυροφορία» της κατα του AIDS είχε υποστηρικτές_ αλλά και ενέπνευσε_ τους πολύ καλούς φίλους της σερ Ελτον Τζόν και Μάικλ Τζάκσον. Ο Βρετανός ποπ καλλιτέχνης ίδρυσε το 1992 στις ΗΠΑ, κι ένα χρόνο μετά στη Βρετανία τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό « Elton John AIDS Foundation».

Οι δύο φίλοι είχαν εμφανιστεί μαζί στο ντοκιμαντέρ «Stars and Bras» του 2000, με οικοδεσπότες τους δύο σταρ επευκαιρια του φιλανθρωπικού γκαλά AMFAR που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες, στη διάρκεια του οποίου περιλαμβανόταν και επίδειξη μόδας εσωρούχων της Victoria's Secrets με τοπ μοντελ. Πιασμένοι χέρι- χέρι , η Ελιζαμπεθ Τέιλορ και ο Μάικλ Τζάκσον είχαν παρευρεθεί σε άλλη ανάλογη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Ήταν ταγμένη στο φιλανθρωπικό σκοπό της. Μάλιστα είχε δηλώσει πως προτιμά να την θυμάται ο κόσμος για τον αγώνα της κόντρα στο AIDS.


ta nea