e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η ανάπτυξη στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει το μεσημέρι (12.30 μ.μ) το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και τις πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθούν οι εισηγήσεις των υπουργών Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδη.Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επισημάνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει το 2011 με διαφορετικούς όρους, βαθιές τομές και αλλαγές , εστιάζοντας στις «κακοδαιμονίες» που είναι τα μεγάλα ελλείμματα στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, η τεράστια σπατάλη στο χώρο της υγείας, το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και το γενικό πρόβλημα της σπατάλης και της κακοδιαχείρησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών θα αναφερθεί εκ νέου στις δέκα μεγάλες προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής για το 2011 που σχετίζονται με:


-Τη διαχείριση και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών.


-Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


-Τη μείωση των ελλειμμάτων Δημοσίων Οργανισμών.


-Τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα.


-Την αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της υγείας.


-Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.


-Την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.


-Την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανάπτυξης.


-Τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα.


-Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει τη στενή συνεργασία όλων των υπουργών ώστε να παραχθούν άμεσα απτά και σημαντικά αποτελέσματα και να υπάρξει επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής και συγκεκριμένα τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απορροφητικότητας του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. Ο κ. Χρυσοχοϊδης θα κάνει λόγο για «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που αποβλέπει στην αύξηση του ΑΕΠ, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς επιχορηγήσεων και εισάγει καινοτόμους μηχανισμούς κινητοποίησης κεφαλαίων, βασιζόμενος σε κριτήρια μακροπρόθεσμης κοινωνικής απόδοσης. Το νέο πλαίσιο προβλέπει λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που προβλέπονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η επιχορήγηση κεφαλαίου, οι φορολογικές απαλλαγές, η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας ως 10 έτη και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας ως επτά έτη.

Δυνατότητα υποβολής προτάσεων θα έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα. Θα εξαιρούνται κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία και άλλοι που αφορούν την παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων, με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους. Καινοτομία του νέου αναπτυξιακού νόμου αποτελεί η καταβολή των ενισχύσεων, η οποία πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση.

Ο νέος νόμος αξιοποιεί τον χάρτη κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος προβλέπει τέσσερις ζώνες κινήτρων (Α, Β, Γ και Δ) με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40% αντίστοιχα. Επίσης, προβλέπεται η κατανομή του 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων στους λιγότερο ανεπτυγμένους νομούς της χώρας.

Τέλος προβλέπει, ενέργειες που διασφαλίζουν την προαγωγή της διαφάνειας.


ta nea