'Αλλο ένα άρθρο μιας από τις πιο έγκριτες εφημερίδες, των Finacial Times, ταράζει τα νερά αλλά και διώχνει με την σειρά του τις όποιες αμφιβολίες για την αλληλεγγύη των εταίρων μας...'Οπως γράφουν σήμερα σε άρθρο με τίτλο "Πως η Ουάσινγκτον πίεσε την Ευρώπη να σώσει το ευρώ", οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία πακέτων στήριξης τόσο της Ελλάδας όσο και γενικότερα των μελών της ζώνης του ευρώ οφείλονται εν μέρει και στις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, ανησυχούσε έντονα για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης από την αδυναμία της Ευρώπης να αναλάβει γρήγορα δράση.
Ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ έκαναν δύο συναντήσεις-«κλειδιά» στην Ουάσινγκτον, στα τέλη Απριλίου, στις οποίες καθόρισαν το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις διάσωσης.
«Οι Αμερικανοί γινόντουσαν όλο και πιο ανήσυχοι. Σε απλούς όρους, άρχισαν να λένε: "Τι διάολο συμβαίνει εκεί πέρα; Οι άνθρωποι σας είναι απίστευτα αδιάφοροι"», θυμάται ο τότε υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, που ήταν παρών σε αυτές τις συναντήσεις.
«Οι Αμερικανοί έλεγαν: "Πρέπει να λύσετε αυτό το πρόβλημα και να καθησυχάσετε τις αγορές, αλλιώς η κρίση θα επεκταθεί σαν πυρκαγιά"», προσθέτει.
Η πρώτη συνάντηση έγινε στην καναδική πρεσβεία, στην Ουάσινγκτον, στις 22 Απριλίου, δύο ημέρες πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Παρόντες ήταν πολλοί υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες της G-7, ο Ντομινίκ Στρος-Καν του ΔΝΤ και ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
newsIt.gr