Το μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν στο οποίο εκφράζει την ανησυχία του για τις κλιματικές αλλαγές και κάνει έκκληση για βοήθεια στα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών του Πακιστάν είχε στόχο να αποκαταστήσει την εικόνα του στο μουσουλμανικό κόσμο, εκτιμούν οι αναλυτές. "Ο Μπιν Λάντεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλες τις κρίσεις και τα προβλήματα που επηρεάζουν τους λαούς, των οποίων επιδιώκει την υποστήριξη", επισημαίνει ο Πολ Πίλαρ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και σήμερα καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον.
"Για πολλούς Πακιστανούς, οι πλημμύρες αποτελούν τον τελευταίο καιρό το βασικό λόγο ανησυχίας", προσθέτει ο ίδιος και αναφέρει πως ο Μπιν Λάντεν "προβάλλει την εικόνα κάποιου που συμπάσχει" με αυτούς που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά προβλήματα.
Στόχος του "είναι να αποκαταστήσει την υποστήριξη ανάμεσα στους μουσουλμάνους, πολλοί από τους οποίους τον θεωρούν ως ένα τρομοκράτη που δεν διστάζει να χύσει το αίμα, ακόμα και των αδελφών του", υποστηρίζει ο ειδικός αναλυτής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν τον αριθμό των μουσουλμάνων που έχουν σκοτωθεί από την αλ Κάιντα.
Το μήνυμα του Μπιν Λάντεν μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται ότι ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κερδίζουν την υποστήριξη πολλών ανθρώπων παρέχοντας υπηρεσίες στον κόσμο.
"Ακόμα και αν ο Μπιν Λάντεν δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες μπορεί τουλάχιστον να επωφεληθεί, θίγοντας ανθρωπιστικά θέματα, συμπληρώνει ο Πίλαρ.
"Ο αριθμός των θυμάτων που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές είναι πολύ μεγαλύτερος και σημαντικότερος από αυτόν των θυμάτων των πολέμων", τονίζει ο Μπιν Λάντεν στο ηχητικό μήνυμά του, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Ο αρχηγός της αλ Κάιντα επιμένει στην ανάγκη "σοβαρών και άμεσων ενεργειών" ώστε να βοηθηθούν τα θύματα των πλημμυρών στο Πακιστάν και επικρίνει έντονα την αντιμετώπιση της πακιστανικής κυβέρνησης, συμμάχου των ΗΠΑ, σε αυτή την φυσική καταστροφή, τη χειρότερη που έχει γνωρίσει η χώρα.
Όμως, για τον Μίκαελ Σόιερ, πρώην αξιωματούχο της CIA, το θέμα των κλιματικών αλλαγών και τα μέτρα πρόληψης των πλημμυρών στο Πακιστάν δεν είναι κάτι τόσο άγνωστο για τον ηγέτη της αλ Κάιντα.
"Δεν είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με ένα AK-47", επισήμανε ο ίδιος, καθηγητής και ο ίδιος στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν, απορρίπτοντας την "απλοϊκή εικόνα" που συχνά υιοθετεί η Δύση για τον Μπιν Λάντεν.
"Έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως δεν είναι παρά ένας μηδενιστής δολοφόνος, αλλά ξεχνάμε πως έχει σπουδάσει μηχανικός δημοσίων έργων, έχει εμπειρία στη διαχείριση και το γεγονός ότι έχει ασχοληθεί με αγροτικά θέματα στο Σουδάν", καταλήγει ο Σρόιερ, συγγραφέας της βιογραφίας του Οσάμα μπιν Λάντεν που θα κυκλοφορήσει το 2011.
Στο μήνυμα του τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μπιν Λάντεν είχε κατηγορήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες ότι ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, στοιχείο το οποίο σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει τις προσπάθειές του να τραβήξει την προσοχή.
nooz.gr