e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Προβληματίζει η αύξηση ΦΠΑ σε είδη ευρείας κατανάλωσης

Την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 23% φαίνεται ότι γλιτώνει ο τουρισμός αφού, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλούσε σίγουρα ζημιά στις διανυκτερεύσεις και αμφίβολο όφελος στα έσοδα.


Κατά τα λοιπά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται κοντά σε αδιέξοδο επιχειρώντας να κάνουν πιο ήπια την εφαρμογή του μέτρου της διεύρυνσης της βάσης του ΦΠΑ χωρίς να πλήξουν σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και παράλληλα να εξασφαλίσουν έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τούτο διότι την πιο μεγάλη βαρύτητα στην κατηγορία των προϊόντων με 11% ΦΠΑ έχουν βασικά προϊόντα διατροφής. Ενδεικτικά αναφέρονται τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί), τα έλαια (ελαιόλαδο, σπορέλαια, λίπη), τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια, τα δημητριακά και τα άλευρα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, το ψωμί και τα δημητριακά. Ολα τους είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και επιπλέον έχουν ήδη υποστεί τις δύο διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Μάλιστα ένα μέρος από αυτά (δημητριακά και τα προϊόντα τους) βρίσκονται τον τελευταίο καιρό στο μάτι του κυκλώνα λόγω της κρίσης που ακολούθησε μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Ρωσία. Συνεπώς μια αύξηση του ΦΠΑ θα πυροδοτούσε σπιράλ ανατιμήσεων στο ψωμί και τα προϊόντα ζύμης.
Η λίστα των προϊόντων και υπηρεσιών με συντελεστή ΦΠΑ στο 11% συμπληρώνεται από τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τους λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] και ΔΕΗ, τα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς και ψυχαγωγίας (θέατρα, σινεμά, συναυλίες, εκδηλώσεις) και τα είδη για τα άτομα με αναπηρία. Με εξαίρεση τα εισιτήρια για ψυχαγωγία όλα αφορούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, συνταξιούχους και χρόνια πάσχοντες.
Επίσης, εκτός από τις αμιγώς ξενοδοχειακές υπηρεσίες οι οποίες μάλλον εξαιρούνται, πρόβλημα υπάρχει και με τις εταιρείες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ) οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δορυφορικές επιχειρήσεις του τουρισμού.
Επόμενα στη λίστα είναι οι υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, συνθέτες, οι καλλιτέχνες, οι επισκευές ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών. Ωστόσο η μετάταξη των τελευταίων από το σημερινό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 23% δεν λύνει το πρόβλημα αφού ούτε το 30% των προϊόντων της λίστας αποτελούν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φέρουν επιπλέον έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.


Δημοσιονομική πολιτική


Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο επισημαίνεται μεταξύ των άλλων: «Κοιτάζοντας προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Μαΐου, η κυβέρνηση θα περιορίσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε δημοσιονομική βάση) στα 18,5 δισ. ευρώ:


α. Συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων: Τα δημοσιονομικά μέτρα (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης, και ιδίως τα οφέλη από τις περικοπές συντάξεων και μισθών) θα υλοποιηθούν πλήρως το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα δημιουργήσουν σημαντικούς πόρους που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση μέχρι το τέλος του 2010 όλων των πληρωμών και την απόσβεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα έχουν δημιουργηθεί έως τα μέσα του έτους.
β. Συγκράτηση των δαπανών: Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η κυβέρνηση πραγματοποίησε λιγότερες από τις αναμενόμενες πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει αυτήν την καλύτερη από το αναμενόμενο απόδοση και το Σεπτέμβριο, και να κλείσει το έτος με ένα περιθώριο καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης της τάξης των 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κινδύνων που προέρχονται από άλλες περιοχές της γενικής κυβέρνησης.
Η συγκράτηση των δαπανών θα επικεντρωθεί στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Ανά πάσα στιγμή, αν η απόδοση απομακρυνθεί από αυτούς τους στόχους, ή τα έσοδα πέσουν κάτω από το προγραμματισμένο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα».


Στενεύουν περιθώρια και επιλογές


Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ομολογούν τώρα ότι τα μέτρα δημοσιονομικού ισοδυνάμου είναι πια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η νοοτροπία της φοροαποφυγής σε συνδυασμό και με τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας συνηγορεί ώστε και τα ήδη δρομολογημένα μέτρα να έχουν κατώτερα του αναμενομένου αποτελέσματα.
Συνεπώς το περιθώρια για ήπια διεύρυνση του ΦΠΑ στενεύουν δραματικά δεδομένου ότι τα περιθώρια εξαιρέσεων προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης όσο περνούν οι μέρες όλο και μειώνονται.
Παράλληλα βέβαια ο χρόνος πιέζει το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για το πρόβλημα αφού ο πρωθυπουργός σκοπεύει να συμπεριλάβει το μέτρο στην ομιλία που θα κάνει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης
Θα πρέπει να ξέρει αν μπορεί να το παρουσιάσει ως ένα μέτρο αναγκαίο, που λαμβάνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά με ήπια επίδραση στην καθημερινότητα του πολίτη, ή ως αναγκαίο κακό που απορρέει από το μνημόνιο το οποίο θα πλήξει πλούσιους και φτωχούς.

Πηγή: naftemporiki.gr