e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Είναι πολλά τα λεφτά Ιερώνυμε!

www. press-time.com
«ΙΕΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑΣ
Ζητείται εισαγγελεας- Παρανομεί εις γνώση του ο Αρχιεπίσκοπος.
- Προκάλεσε τους ιεράρχες που διαφώνησαν μαζί του να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι με αυτά που γράψαμε για την «Παναγία την Γρηγορούσα», για τα οποία ζητούμε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Α.Π. και των άλλων δύο κρατικών λειτουργών, και ο Αρχιεπίσκοπος, προσπάθησε να αιφνιδιάσει και να θέσει με
τον τρόπο του ένα τέλος στις απαράδεκτες ενέργειές του, με τις οποίες ιδιοποιείται η Αρχιεπισκοπή τις εισπράξεις του προσκυνήματος.






Όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, η «Παναγία Γρηγορούσα» ανήκει με νομοθετικό διάταγμα του ’48, που επέχει θέση νόμου, στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης προκειμένου να το ενισχύει οικονομικά. Είναι ένα είδος «ορφανοτροφειακού παρεκκλησίου» και η χρήση του δεν μπορεί ν’ αλλάξει.






Εν τούτοις ο Αρχιεπίσκοπος και μια ομάδα συνεργατών του έχουν βάλει από καιρό στο μάτι τις εισπράξεις του προσκυνήματος, για τις οποίες δεν ενημερώνουν το Δ.Σ. του ορφανοτροφείου ως όφειλαν, αλλά τις διοχετεύουν σε αλλότριους σκοπούς, δήθεν φιλανθρωπικούς, όπως στις.... ανύπαρκτες κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής.






Για να ηρεμήσει, λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος από την κριτική που του γίνεται για τις ενέργειες αυτές, αποφάσισε να περάσει τον ναό στον έλεγχο της Αρχιεπισκοπής και να αποστερήσει το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης από μια ισχυρή πηγή εσόδων, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.






Από την τελευταία ΔΙΣ την περασμένη εβδομάδα μεθόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος το πραξικόπημα αυτό και το ολοκλήρωσε στην Ιεραρχία την περασμένη Τετάρτη. Πολλοί αρχιερείς αντιστάθηκαν, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος επέμεινε…. «Όσοι διαφωνούν με αυτό ή το θεωρούν παράνομη πράξη δεν έχουν παρά να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», είπε... Τελικά, πέρασε κατά πλειοψηφία.






Δύο ιεράρχες αντιστάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου. Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά που διέπουν τον Αρχιεπίσκοπο και το σαθρό περιβάλλον του. «Εγώ δεν σας ζήτησα», είπε, «να μου δώσετε μερικά τετραγωνικά του ορφανοτροφείου για χρήση, μήπως και εγκαταστήσω εκεί υπηρεσίες της Μητροπόλεώς μου και σεις μου είπατε ότι δεν το επιτρέπει το νομοθετικό καθεστώς που διέπει το ίδρυμα; Τι άλλαξε τώρα και σας επιτρέπει να “κλέψετε” με τρόπο παράνομο και καταχρηστικό έναν ιερό χώρο;». Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, ο οποίος είπε ότι είναι τόσο παράνομες ενέργειες που μια προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας θα τις ακυρώσει.






Στο μεταξύ ο υπεύθυνος των εισπράξεων και γραμματέας Β’ της Συνόδου αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος εξακολουθεί να προκαλεί με τη στάση του και την εμπαθή συμπεριφορά του και να αγνοεί τα μέλη του Δ.Σ. του ορφανοτροφείου.






Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο άτυπος σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου με τις υπερεξουσίες που έχει, ο οποίος κάνει ό,τι θέλει στην Αρχιεπισκοπή και στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Μάλιστα χωρίς να είναι μέλος του και να συμμετέχει ο ίδιος προσθέτει ή αφαιρεί στην ημερήσια διάταξη και ανακοινώνει ή αλλάζει αποφάσεις του Σώματος.






Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που έχουμε, ο εισαγγελέας του Α.Π. ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εισαγγελικό λειτουργό προς διερεύνηση.














Ηχηρό χαστούκι της Ιεραρχίας κατά του Αρχιεπισκόπου














- Μομφή κατά του Ιερωνύμου η απόρριψη όλων των προτάσεών του από την Ιεραρχία.






- Δεν πέρασαν οι υπερεξουσίες που θέλησε να δώσει στον γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ.














Τελικώς, αυτός ο λαός «ο μικρός, ο μέγας» είναι και σοφός. Γι’ αυτό έλεγαν οι παλιοί άνθρωποι ότι «ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», κάτι ήξεραν.






Η Εκκλησία της Ελλάδος, το είπαμε και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, διέρχεται την πιο θλιβερή και σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της.






Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αδύναμος να σηκώσει το βάρος των καθηκόντων του, έχει γίνει «παίγνιο» στα χέρια των επιτηδείων, με αποτέλεσμα να ακολουθεί κατά γράμμα τις μεθοδεύσεις και προτάσεις τους.






Η εικόνα που αποτυπώνεται στα υψηλά δώματα διοίκησης της Εκκλησίας είναι θλιβερή και παραπέμπει σε παλιές σκοτεινές εποχές, τότε που την Εκκλησία διοικούσε μια κλειστή κάστα ιεραρχών που «κρατούσε» από κάπου τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και του υπεδείκνυε πώς να πορευτεί στη διοίκηση, τι να κάνει και τι να μην κάνει.






Εν προκειμένω, ο Αρχιεπίσκοπος συγκάλεσε εκτάκτως την Ιεραρχία προκειμένου να περάσει τους νέους κανονισμούς της ΕΚΥΟ και μια σειρά αυθαίρετων προτάσεων, οι οποίες αν περνούσαν θα αλλοιωνόταν η συνοδικότητα της Εκκλησίας και θα οπλίζονταν τα χέρια του golden boy της ΕΚΥΟ με υπερεξουσίες τέτοιες που δεν είχε ποτέ κανείς Αρχιεπίσκοπος.














Οι πονηρές υπερεξουσίες






Μέσα από τον νέο Κανονισμό της ΕΚΥΟ που έφερε προς ψήφιση στην ολομέλεια της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος, επιχειρήθηκε να ακυρωθεί εντελώς ο ρόλος της διοικούσας επιτροπής της ΕΚΥΟ και να υπεροπλιστεί με σκανδαλώδεις αρμοδιότητες ο γενικός διευθυντής κ. Αντ. Ζαμπέλης.






Για παράδειγμα, μέσα σ’ αυτό τον πραξικοπηματικό κανονισμό της ΕΚΥΟ δινόταν το δικαίωμα στον γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ να κλείνει συμφωνίες μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ερήμην της διοικούσας επιτροπής, της ΔΙΣ ή της Ιεραρχίας. Επίσης του δινόταν το γραπτό και απαράβατο δικαίωμα να εκπροσωπεί την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς νέα και ιδιαίτερη έγκριση από τη ΔΙΣ.






Και αυτές είναι δύο μόνον από τις πολλές και επικίνδυνες μεθοδεύσεις που περιέκλειε ο νέος κανονισμός.






Εν τούτοις, δεν άφησε τίποτα να περάσει μια ομάδα ισχυρών ιεραρχών που αντιστάθηκε σθεναρά στα ύπουλα σχέδια του Αρχιεπισκόπου και των επιτελών του.






Οι ιεράρχες που αντιστάθηκαν στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου ήταν οι Φιλίππων Προκόπιος, δεινός γνώστης των οικονομικών της Εκκλησίας και με νομική κατάρτιση, ο οποίος κονταροχτυπήθηκε με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, ο οποίος έλεγε «ναι σε όλα», κατά περίεργο τρόπο.






Επίσης ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, που μέχρι πρότινος ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών και συνοδοιπόρων του Αρχιεπισκόπου, απέδειξε πως μάχεται πλέον για θέματα αρχών παρά για πρόσκαιρες φιλίες ή συμμαχίες.






Οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος και Ηλείας Γερμανός, που ανήκουν στους υποστηρικτές και φίλους του Αρχιεπισκόπου, αγωνίστηκαν με πάθος και γνώση να μην περάσει κανένα απ’ όλα αυτά τα ύποπτα σχέδια που είναι εναντίον της Εκκλησίας.






Την παράσταση ωστόσο έκλεψε ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος αποδείχτηκε το «αντίπαλον δέος», κυριολεκτικώς, του κ. Ιερώνυμου. Με τα επιχειρήματά του οδήγησε πολλές φορές τον Αρχιεπίσκοπο σε ξεσπάσματα νεύρων και φωνών, όταν έβλεπε να χάνει το χαλί κάτω από τα πόδια του και την Ιεραρχία να αποδέχεται τις απόψεις του μητροπολίτη Καισαριανής και να απορρίπτει μετά πολλών επαίνων τις μεθοδεύσεις του κ. Ιερώνυμου και του... golden boy των οικονομικών.






Κάποια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος, στο άκουσμα των επιχειρημάτων που ανέπτυξε ο μητροπολίτης Καισαριανής ακούστηκε να φωνάζει οργισμένος:






- «Εξανίσταμαι, Άγιε Καισαριανής».






- «Κι εμείς εξανιστάμεθα», έσπευσε να του απαντήσει πρώτος ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, «γιατί άλλα έλεγες όταν καθόσουν εδώ κάτω μαζί μας».






Αλλά και ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ δεν άφησε αναπάντητη την οργή του Αρχιεπισκόπου: «Αν κάποια πράγματα γίνονταν λάθος στο παρελθόν, γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να τα κάνουμε και τώρα; Είπαμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος Μακαριότατε και όχι να τα διαιωνίζουμε».














Ο ρόλος του Δημητριάδος






Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην Ιεραρχία η στάση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, ο οποίος είχε αναλάβει εργολαβικά τον ρόλο να επικροτεί τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου και να ζητεί να ψηφιστούν ως έχουν και χωρίς επιδιορθώσεις ή συζήτηση.






Από κοντά και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων.






Κοντολογίς, η Ιεραρχία στο σύνολό της αντιστάθηκε στις παράνομες ενέργειες του Αρχιεπισκόπου και έβαλε στη θέση που του αρμόζει τον παντελονά της ΕΚΥΟ κ. Αντ. Ζαμπέλη. Μητροπολίτης της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας μας είπε: «Οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του ήταν στη θέση του κ. Ζαμπέλη θα είχε παραιτηθεί ύστερα από αυτό το φτύσιμο που έφαγε απ’ όλη την Ιεραρχία. Μόνον ο Αρχιεπίσκοπος και ο Ιωαννίνων ήθελαν να περάσει επί της ουσίας αυτός ο κατάπτυστος νέος κανονισμός.